Интересува ли ни БВП?

Интересува ли ви БВП?

Колко често се питате: „Какъв е БВП на страната?“, „Как се движи той в страните от ЕС?“, „Какъв ръст очаква икономиката на Обединеното кралство през следващото тримесечие?“

Струва ми се, че доста често икономистите и въобще тези, които се занимаваме с финанси, се отдалечаваме твърде много от реалните проблеми на хората, боравейки с понятия и величини, които или не се разбират или не са в контекста на непосредствените казуси, които трябва да решаваме.

Някъде из книгите прочетох следната фраза, която цитирам по памет, но ми направи впечатление:  „В случай, че нямаш влияние върху дадено събитие или процес, не му обръщай внимание“. 

Някои ще кажат, че брутния вътрешен продукт е от фундаментално значение за разбирането дали се движим в правилната посока. Това е така, стига да имахме значително влияние върху стойността му.  Разбира се, че имаме някакво, защото всеки от нас участва във формирането му най-малкото чрез потреблението. Или чрез спестяванията, които могат да отидат за инвестиции, от там по-висока производителност, по-високи заплати, повече харчове и пр. Но колко тежи приносът на един човек? 

От друга страна този макропоказател, а и много други не ни интересуват когато:


Кога да погледнем (прогнозите) за БВП и останалите макропоказатели:


При всяко положение, е добре да не си затваряме очите за общите тенденции, но без това да ни спира да преследваме собствените си цели, защото жизненият път не е видео игра и нямаме по три живота, че да опитваме пак. Можем да го правим, но времето се скъсява.


Преслав Китипов, ДФК®, 13.03.2023г. 

Позвънете на +359888997315 или пишете на cfc@sofiawise.com