Еднократна инвестиция или спестовен план: Кой е „правилният“ подход? 

Често се чудим какво и кога да предприемем, а това води до объркване, несигурност и в крайна сметка – до бездействие. Пазарите са непостоянни, и затова нашите решения и съответно последствията от тях често зависят от времевия период. В това отношение, точният момент на инвестиция може значително да повлияе на доходността на портфейла. Нека разгледаме два примера:


Финансовите пазари се характеризират със средносрочни движения – били те възходящи или низходящи, както и с моментните колебания, известни още като волатилност. Обучавам клиентите си да разбират тези флуктуации и да осъзнаят как могат да повлияят на бъдещите им планове. Когато разполагате с необходимата информация, процесът на избиране на конкретни финансови инструменти или готови портфейли, закупени чрез брокери, управляващи дружества или пенсионни фондове, както и чрез различни онлайн платформи, е осъзнат и обмислен.


Oписах два сценария толкова вероятни, колкото и да се събудите ненадейно с милиони в банковата си сметка. Да, има хора, които се издържат с търговия, разчитайки на пазарните колебания. Въпросът е дали имате знанията, времето, достъпа до информационни платформи, необходимата психика и желанието да се занимавате с това?

Към реалността: В днешно време не е трудно да започнете с еднократна инвестиция или с регулярен инвестиционен план. Редица посредници и управляващи дружества предлагат тази възможност. Ако не разполагате с достатъчно средства или не искате сами да съставяте портфейла си сам, можете да изберете ETF-и. Този подход е толкова популярен, че започва да предизвиква въпроси заради лесния достъп на милиони индивидуални инвеститори до структурирани портфейли с различни профили и възможността за незабавна ликвидност (обръщане на актив в пари). Не се притеснявайте от абревиатурите, защото често зад тях стоят лесни за рабиране думи. Например, „Борсово търгуваните фондове“ (Exchange Traded Funds) или както предпочитам да ги наричам „Фондове търгувани на борсата” предлагат удобен начин за инвестиране с практически неограничени структури. Можете да изберете и консервативен подход, като инвестирате през местно управляващо дружество и направите покупка на гише или онлайн. Когато решите, можете да продадете вашите дялове (т.нар. обратно изкупуване) и да реализирате инвестицията си. При ETF-ите това се сучва на борсата.

Стратегиите за инвестиране могат да се комбинират. Възможно е първо да инвестирате голяма сума и след това да продължите с регулярни вноски в същия или в различен фонд. Всичко зависи от вашата индивидуална ситуация и преценка.

Осредняване на разходите:

Много анализатори смятат, че инвестирането на по-голяма сума на по-малки части е разумно. Тази стратегия предпазва портфейла от бърза обезценка при низходящи пазари.

Примери:


Оценка на разходите в зависимост от стратегията:

Брокерите имат различни ценови политики. Обикновено, колкото по-голяма е сумата на инвестицията, толкова по-нисък е процентът на комисионната. Редовното инвестиране на по-малки суми обаче може да доведе до по-високи транзакционни разходи в сравнение с еднократната инвестиция.

Кога спестовният план е по-добър от еднократната инвестиция?

Създаването на спестовен план е единственият вариант, когато не разполагате с достатъчно средства за еднократна инвестиция, но разполагате с подходяща времева рамка. Така инвестирате части от текущия си доход, купувайки повече активи при неблагоприятни пазарни условия, което в дългосрочен план може да доведе до по-добра средна цена на закупените активи. Този подход, в комбинация с ефекта на сложната лихва (като понятие, не като лихва), може да осигури желаното натрупване на средства в дългосрочен план, дори и при променливи пазарни условия.

В заключение:

Изборът между еднократна инвестиция и спестовен план зависи от личните финансови обстоятелства, цели и поне три характеристики приложими към вас и към конкретната цел – хоризонт (време до целта), поносимост към риск и търпимост към риск. Тези характеристики изследваме и дискутираме в процеса на съвместната ни работа. Докато еднократната инвестиция може да предложи възможност за бърза доходност при правилен тайминг,  спестовният план предлага методичен и дисциплиниран подход към натрупването на богатство, намалявайки риска от значителни загуби в краткосрочен план. Същественото е да се начертае стратегия, която е в съответствие с вашите финансови цели, да се образовате за различните инвестиционни възможности и да останете ангажирани с вашите дългосрочни планове, независимо от краткосрочните пазарни колебания. Важно е също така да се консултирате с финансови анализатори, които могат да предоставят ценни насоки и подкрепа в процеса на вземане на решения, както и да подберете финансовите инструменти, чрез лицензирани инвестиционни посредници, управляващи дружества или пенсионни фондове.

В крайна сметка, независимо дали изберете еднократна инвестиция или спестовен план, ключът към успеха е в диверсификацията, разумното планиране и търпението. С правилния подход и стратегия, всяка от тези опции може да ви доведе до финансова стабилност и устойчивост в дългосрочен план.

*Текстът е с образователен характер. Написаното няма за цел да ви насочи към една или друга стратегия,  нито препоръчва инвестиция, задържане или продажба на финансови инструменти.


Преслав Китипов, ДФК® 21.03.2024 г.