"Благородството задължава" или как да (НЕ) фалираме като благородници

Френското Noblesse oblige може да бъде прочетено неправилно и да ни доведе до банкрут. 

Познавате ли хора, които печелят достатъчно добре, но въпреки това някак не успяват да смогнат? Преминаването през училището на банковата сфера,  суровата реалност на бизнеса и днес, като консултант по лични финанси ме срещнаха с хора, чиито добри и лоши моменти са винаги уникални. Всички имат периоди на трудно изкачване, постигнати върхове, ходене по равното, препятствия, попътен или насрещен вятър, а понякога и спускане по стръмен наклон.

Редица успяват да балансират и да са подготвени за пресечения терен по пътя напред, но някои биват подведени. Ето от какво:

Богатите не са имунизирани от човешката си същност и допускат същите грешки.

В тази връзка, най-впечатляващите и поучителни истории за мен не са за скандали, изневери или пиянски свади, а случаите на милионери, които харчат като милиардери. Гениалният Майкъл Джексън, силният Майк Тайсън, а дори Лорънс Елисън – основателят на Оракъл,  се подвеждат и харчат повече от възможностите си. Някои се осъзнават, но други фалират. Даже повече от веднъж! Това имам предвид под погрешно тълкуване на „благородството задължава“ –правене на разходи само за привидно чувство на богатство и за поддържане на стандарт, който към даден момент не е възможен. С вярата, че „всичко ще се оправи или ще става още по-добре“, но как – много от тях не са имали идея. Може би с още дълг? Надали.

Сега се връщаме от звездното ни пътешествие и умните фрази за благородници. Това, което искам да ви разкрия са резултати от проучване на PWC от 2023 г. за финансовото здраве на служителите. Оказва се, че влиянието на тревогите свързани с пари се простират далеч извън наличността по сметката. 

Цифрите накратко:

Поради тази причина служителите не могат да бъдат съсредоточени, нито да имат вяра в бъдещето, което неминуемо влияе върхи производителността.

Какво да се направи? Наред с останалите препоръки една е конкретно свързана с финансовата грамотност:

Какво предлагам?

Какво да очаквате?

Преслав Китипов, ДФК, 21.09.2023г.