Не скачайте от високо в света на финансите

Да се впуснеш във финансови начинания без предварителна подготовка е като да влезеш под душа, преди да си опитал с длан водата. Или ще се опариш и дори изгориш, или леденият душ ще ти донесе сериозен стрес. Същото е и с финансовите дела - дали ще скочиш и ще разчиташ някак да се отървеш, или предварително ще се постараеш да придобиеш поне базови познания, зависи от теб.

За илюстрация ще посоча следния пример. Чуваш от приятел, че във връзка с бурното развитие на изкуствения интелект не достига изчислителна мощност на пазара. Според него това означава, че акциите на компанията "V" ще се изстрелят в космоса и за сравнително кратък период може да направиш добри пари. Вадиш всичките си спестявания и скачаш...

Какво може да последва? Не е ясно, освен ако не си закоравял инсайдър (човек, който разполага с вътрешна информация) и използваш това в своя полза, впрочем - действие забранено от закона. В реалния свят обаче не се случва така. Дали точно вие или вашият приятел сте най-големите умници на света, че да знаете нещо, което не знаят хиляди, дори милиони други инвеститори?

Тук на помощ идва стандартизираният подход в личното финансово планиране. На предстоящия безплатен уебинар ще говорим за това, как да отчетем минали събития, как да бюджетираме и защо това е разумно в ситуация като тази с нашия герой (Вие) и неговия другар със сигурната информация.

Да си представим, че разполагате със спестена сума, която пазите за нещо извънредно или пък събирате, така че след 6 месеца да си купите така желаната придобивка, за която мечтаете от толкова време. Повлияни от перспективата за бързи пари скачате в дълбокото и инвестирате. Компанията е супер и не се очаква в обозримо време да изпита нещо негативно, а и нали търсенето е толкова голямо, че в следващите отчети чакаме такива печалби, че само очакванията за дивидент биха си стрували инвестицията.

Може и да успеете, а може и Европейската централна банка или Федералният резерв изненадващо да вдигнат още лихвите и тогава? Тогава е напълно вероятно пазарният сантимент да се обърне толкова бързо, че вашата спекулация (нали помните, че инвестирахте, за да изкарате бързи пари) да се превърне в дългосрочна инвестиция заради започналия мечи пазар, при който всички акции, в едно с вашата, започват да поевтиняват.

Освен че на предстоящия уебинар ще говорим за икономическите перспективи, ще ви подскажа и още нещо. Сигурно няма да си купите онова нещо, за което събирахте толкова време. И ако това са единствените ви спестявания няма да имате и белите пари за черни дни. И това не е драма, стига да сте наясно как да определяте желаните и необходимите разходи, но за това на 12.09 от 18:00 часа.

Ще кажете, че човек трябва да рискува, защото иначе няма как да спечели или най-малкото няма как да разчита на печалби над очакваните за пазара. Съгласен съм. С единственото условие предварително да знаете какъв е вашият рисков профил (но не това, което си мислите вие за себе си, а каквото е показал психометричния въпросник за поносимост към риск, след като сте обсъдили всичките му аспекти с вашия финансов консултант) и да сте наясно с причинно-следствените връзки от едно или друго действие - ваше или на сили, които не можете да контролирате, например решенията на централните банки.

И още нещо. В практиката си съм срещал и хора, които имат дългове, но въпреки това искат да инвестират. Преди да отидат в инвестиционен посредник, те ме питат какво мисля за това и дали да закупят активите, които са си наумили. Единият от подходите е първо да погасите дълговете си и след това да инвестирате. На едночасовия уебинар ще ви споделя и няколко начина за умно намаляване на дълговете.

В заключение - информирайте се, търсете различни източници на информация. Доверявайте се на квалифицирани консултанти по лични финанси, а когато дойде ред за инвестиции - на лицензирани инвестиционни посредници, у дома или в Европа.

Материалът има информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.