Парите са време

Времето е пари

Наистина ли всичко е пари и няма как да преобърнем нашия свят, така че живота да не се върти около тях? Докато са универсално разменно средство ще бъдат част от нашето ежедневие, бит и перспективи. Няма две мнения по въпроса. Наистина, тайната не е в парите като такива, а в тяхното правилно оползотворяване. И точно на място Бенджамин Франклин споделя: "Има повече стари почитатели на чашката отколкото стари доктори", иронично противопоставяйки лесният начин на поведение без дисциплина и тесният, криволичещ, понякога стръмен път на придобиването на нови и полезни умения." Например, умението да управляваме умно парите си и отново неговото "A penny saved is a penny got" с идеята, че спестената стотинка е спечелена стотинка, защото остава твое притежание и може да бъде налична за бъдещо потребление, инвестиционни възможности и т.н. 

И докато сме улисани в рутина съвсем неусетно се оказва, че докато тичаме след успеха думите са се обърнали и разбираме, че:

Парите са време

Заради това днес се опитваме да живеем с разбирането за "баланс между работа и свободно време", "четиридневна работна седмица", "дигитално номадство" и още, и още. Все повече съзнателно избираме да не се надпреварваме с времето, а желаем да преминем през него така, че да не осъмнем пенсионери, които са спечелили добре, подсигурили са каквото могат, но са продали времето си. В случаите, когато тази сделка е довела до пенсионен доход най-малко 90% от разходите, добре. Ако ли не - късно е.

Възможността да живеем извън стереотипа - работа, работа, работа, а после пенсия на 65 ражда движението:

Financial Independence, Retire Early (FIRE)

Не можах да намеря интерпретация, която да звучи достатъчно смислено на български език. Важна е концепцията - екстремно спестяване и инвестиране докато си млад, за да се измъкнеш от матрицата навреме. Звучи ми повече като пожелание, отколкото да е реална възможност. Друг е въпрoса, ако това означава да достигнеш до ниво, при което вършиш това, което ти харесва, макар за по-малко пари и ти остава достатъчно време за семейство, приятели и приключения.

Гледахте ли филма "In Time"?

Заслужава си.

Преслав Китипов, MBA, ДФК® 06.10.2023г