напусни, вземи, започни

За заглавието

Тази статия е от личен опит. Можех да я кръстя "От наемник към капиталист", "Стани безработен и вземи пари" или скучното "Как да започнем собствен бизнес". Първото звучи помпозно, второто лековато, а третото е наистина изтъркано.

Кога е времето за нещо мое?

Нека уточним. Никога няма да работите изцяло във ваша полза. Ще внасяте в хазната, ще отделяте за децата, ще помагате на родители и близки, но винаги ще правите това както искате и според собствения си ритъм и желание. Последното не е съвсем така, защото пазарната икономика предполага съобразяване изцяло и винаги с клиентите, а и с конкуренцията. С други думи - да правите каквото си поискате не означава когато ви хрумне.

Започнах да се интересувам от лично финансово планиране в началото на 21-ви век. Тогава работех като брокер на финансовите пазари и търгувах предимно с акции. Всички знаем какво се случи през 2008г. Световната финансова криза погълна значителни активи. Спекулантите на финансовите пазари се оказаха дългосрочни инвеститори или продадоха на значителна загуба. По това време бях прехвърлил Христовата възраст и ми се наложи  да "изтрезнея". Оказа се, че не всяко инвестиционно решение е подходящо за всеки и във всеки случай. Наименования като поносимост и търпимост към риск бяха по-скоро имагинерни понятия. Всички гледахме коефициенти, инфлация, развитие на компаниите, но малцина ги интересуваше каква е подходящата стратегия. Защото "всичко, което летеше се ядеше", но не съвсем...

Реших, че трябва да превърна личното финансово планиране в професия. Единствената по това време организация предлагаща смислено обучения по темата беше Сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти". До ден днешен това не се е променило. Започнах поредното обучение и получих уникални знания, практически опит и познанство с колеги без аналог. Разбрах и приложих в практиката комплексния подход и нямаше връщане назад. Това остана за цял живот, независимо от професионалният ми път нататък.

Кога събрах смелост за собствена практика? Когато бях готов. И да бъда честен - когато ми се наложи. В следствие на вихрещата се финансова криза отделът, в който работех беше оптимизиран, а получавах удобно висока заплата. И тогава дойде мобилизацията. Веднага. Да повторя - веднага започнах да търся варианти. Намерих европейски проект, който ми даде финансовата възможност да работя. Написах плана, одобриха го и стартирах.

Ставаше дума за безвъзмездно финансиране на стартиращи компании. Въпреки, че към днешна дата европейското финансиране се бави заради политическата криза то има вариант, в който да започнете ваша дейност, ако ви уволянт. Касае се  за програма за насърчаване на предприемачеството, при която имате възможност да получите полагащото ви се обезщетение накуп. Това става при определени условия. Парите не са много, но пък не са и малко, особено за онези от вас на максимален осигурителен доход. 

Възможно ли е хем да работите за някого, хем за себе си?

Не само може, а познавам не малко хора, които правят това изключително успешно. Те са отговорни, здраво стъпили на земята и щастливи наемници и предприемачи.  Ще дам няколко примера: 

Всички по-горе работят хибридно - за себе си и за някой друг.

Изводът е един. Не чакайте, защото времето си тече, а мечтите няма да се самосбъднат.


Преслав Китипов, ДФК®, 23.03.2023г. 

Позвънете на +359888997315 или пишете на cfc@sofiawise.com