отчета и бюджета са задачи, с които мнозина се справят

Да обсъдим по-задълбочено житейското финансово планиране. Или как то е от полза за личните и бизнес делата?

Преди 15-20 годни, темата за личното финансово планиране беше почти непозната. Тогава няколко пионери започнахме да предлагаме услуга, която хората в други части на света вече използваха от години. Става дума за ролята на независимия финансов консултант и услугата, известна като житейско финансово планиране.

Кои са отличителните черти на консултанта по житейско финансово планиране?

 

Процесът започва с първоначален анализ, който е основата, от която се разгръща планирането, следвайки строга последователност. Всяка алтернатива, отклоняваща се от този методичен подход, се възприема като лекомислена, предвид факта, че много клиенти не притежават достатъчно финансови знания и умения. Това е особено важно при анализ на дългосрочни стратегии, като пенсионно планиране. Същевременно, дори клиенти със солидни познания във финансите, но без необходимото време често предпочитат да възложат изготвянето на финансовия план, адаптиран към техните специфични цели, на доверен финансов консултант.

 

Как житейското финансово планиране помага на малкия бизнес?

От 1989 г. насам българите активно развиват предприемаческия си дух, в резултат на което сe създадоха множество малки и средни семейни фирми. Семейният бизнес се отличава с гъвкавост и способност за бързо решаване на проблеми, но това може да бъде и негова слабост. В ситуации, когато основателят е основен двигател на фирмата, бизнесът може да изпита трудности да продължи без него дори за кратък период от време.

Неизбежното предаване на предприятието в други ръце е критичен момент, особено в случаите, когато това не са наследниците, които често имат различни интереси и намерения за реализация.

Примери от моята практика включват:

За радост, ние, българите, започнахме да отдаваме по-сериозно значение на финансовото си бъдеще, като в същото време развиваме предприемаческите и иновационните си способности.

Преслав Китипов, ДФК®

29.03.2024 г.