Чат ли си ти (Chat-GPT)?

ChatGPT. Кой не е използвал това наименование през последните няколко седмици?

Мисля, че няма човек на планетата с нормална интернет връзка и някакво умно устройство в ръцете си, който да не е задал въпрос на изкуствения интелект на компанията OpenAI. 

Сравнително краткото ми взаимодействие до момента с AI показва, че промяната идва по-бързо от очакваното. Намирането на смислени отговори по конкретно зададени въпроси (да, и на български език също) кара търсачките, разбирай Google, да изглеждат като току що проходили деца.

Какво може ChatGPT?

На питанията ми до момента роботът върна рационални и смислени отговори. Логично, за най-добри резултати беше необходимо да опиша възможно най-добре въпросите си. Например:

"По колко калории на ден трябва да изразходвам, за да достигна 90 кг., като в момента съм 100? Висок съм 185 см.,мъж на 45 години." 

Не само, че ми отговори, но и ме попита "Какъв вид физическа активност предпочитате?", давайки няколко предположения. Не използвах нито едното и отговорих: "Разходки в планината."

О, небеса! Изброи ми калориите в зависимост от това дали съм с раница или без такава, след което сравни калорийният разход с този при обикновено ходене или бягане и попита: "Колко често ходите в планината?"

Можехме да си чатим до сутринта по темата.....

Интересно ми беше да проверя отговорът на следния въпрос: 

"По колко трябва да спестявам на месец при 3% номинална годишна доходност и средна инфлация за периода от 2,5%, като в момента съм на 49 години, а искам да имам сумата от 250 000 евро със запазена покупателна сила на 65 годишна възраст?" Написа смислен и разбираем отговор. Проверих и всичко беше вярно.

И още нещо:

Помолих учтиво моят (все още) приятел да ми напише HTML код за таблица на сайта с определени размери и съответните цветове. Направи го! А от приятели в IT сферата знам, че това далеч не е всичко.

Кой ще спечели и кой ще загуби от използването и развитието на изкуствения интелект?

Собствениците на компанията (Microsoft се завърна с гръм и трясък) - ясно. Но тях да не ги мислим. По-скоро разсъждавам на темата дали това не е преломът или съществения скок в технологичната революция, която така или иначе се случва пред очите ни.

Дали социалните вълнения през 18-ти и началото на 19-ти век в следствие на индустриалната революция няма да се повторят по същата причина? Или ще се впуснем в блажено незнание разчитайки на универсалният източник на познания - всемогъщият Изкуствен Интелект? И така, докато не докараме нещата до състояние на дистопия, в която поне за известно време ще ни е удобно да черпим знания от Източникът? Моралните въпроси свързани с изкуствения интелект тепърва ще добиват популярност и ще бъдат обект на сериозни дискусии.

В едно съм сигурен. Поне през следващото десетилетие печелившите ще са тези, които:

Кои ще са губещите?

"Какъв е отговорът на Въпроса за живота, вселената и всичко останало?"

ChatGPT отговори: "42" :)

Какво ще е отражението върху личните ни финанси?

Запомнил съм "като две и две" какво ни научиха в академията в Обединеното кралство още на встъпителната лекция:

 "Когато не сте сигурни в отговора на даден въпрос или трябва да научите повече, за да има смисъл в казаното,  започнете с думата ЗАВИСИ и спечелете време!"

Зависи:

Със сигурност ще се появят нови и по-мощни от сегашните робо-съветници (Robo Advisors), които при зададени параметри ще могат да предлагат адекватни услуги, но до тогава: 

Преслав Китипов, ДФК®, 25.02.2023г. 

Позвънете на +359888997315 или пишете на cfc@sofiawise.com